Hydrolaten

Wat zijn Hydrolaten?

Hydrolaten worden gemaakt door het destilleren van geurige verse plantendelen (bijvoorbeeld van lavendelbloem of gemberwortel). De stoom in de ketel gaat door de plantendelen zonder dat deze zelf in het water liggen. Hierdoor worden allerlei werkzame plantenstoffen, vooral geurstoffen, losgeweekt uit de plantencellen en meegenomen door de stoom. Zonder dat de planten gekookt worden in het water. Daarna koelt de stoom af en dit word de heldere vloeistof die je hydrolaat noemt.

De etherische olie drijft boven op het hydrolaat, deze tappen we af voor de olie producten. Een hydrolaat ruikt en smaakt kruidig lekker. Het bevat circa 0,02% etherische olie en het is ongeveer 30 keer zo sterk als een kopje kruidenthee.

Hydrolaten zijn zeer geschikt voor geur verwerking, gelijk aan aromatisch water. Naast de geureigenschappen zijn ook de smaakstoffen aanwezig in de hydrolaten. Hierdoor zijn de hydrolaten van eetbare kruiden ook geschikt voor consumptie en een aanvulling voor de bekende keukenkruiden! (denk aan kaneel, laurier, munt, lavendel ed.)

Beschikbare geuren:

 • Salvia scarlea (scharlei)
 • Mentha aquatica (watermunt)
 • Mentha piperita (pepermunt)
 • Mentha spicata (aarmunt)
 • Daucus carota (wilde peen zaad)
 • Anthriscus sylvestris (fluitenkruid)
 • Rosmarinus officinalus (rozemarijn)
 • Salvia off (salie)
 • Ruta graveolens (wijnruit)
 • Ballota nigra (zwarte balote)
 • Tanacetum parthenium (moederkruid)
 • Laurus nobilus (laurier)
 • Lavandula angustifolia (= L. off., echte lavendel)
 • Satureja montana (bergbonenkruid)
 • Origanum vulgare (wilde marjolein, oregano)
 • Citrus limon (citroen)

Alle hydrolaten zijn gestabiliseerd (met 10% alcohol)
Inhoud: 100 ml met spraydop

Voor bestellingen:

Etsy.com Mintalproducts

huis en kruiden

0 comments on “HydrolatenAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *